Orientare – cu ajutorul hartii si al busolei

Orientare pe harta este una din cele mai sigure orientari posibile, probabil doar pozitionarea cu G.P.S.-ul intrece in siguranta acest procedeu.

Pentru inceput trebuie sa stim unde se afla Nord-ul de pe harta cu care urmeaza sa lucram, pe unele harti aceasta directie este indicata printr-un simbol standard ce il puteti observa in imaginea de mai jos.

In cazul in care acest semn lipseste Nord-ul se afla in partea superioara a hartii.

Cum procedam?  In exemplul aceasta am ales sa aflam directia dintre localitatile Medias – Sibiu. Pentru aceasta am asezat busola dinspre plecare la destinatie in asa fel incat marginile busolei sa atinga cele doua puncte, indicatorul de directie sa fie spre destinatie.

Rotesc harta fara sa misc busola in asa fel incat acul magnetic cu partea rosie (Nord) sa fie indreptata spre Nord-ul hartii.

Ultimul pas este acela sa suprapunem sageata de orientare ce se gaseste pe cadranul mobil cu acul magnetic adica Nord peste Nord, acest lucru il facem prin rotirea cadranului,  in pozitia cititorului de grad citim gradele spre directia Sibiu. In cazul nostru 198°. Directia de mers o indica „indicatorul de directie”

Dupa care adunam harta si ne luam un reper foarte vizibil ex: un pom deosebit prin forma s-au inaltime, un turn, un varf de deal, o constructie, etc. Ne indreptam spre acea locatie care trebuie sa fie vizibila pe tot parcursul traseului. Atentie!! Aceast reper trebe sa se incadreze perfect in directia de deplasare. Cand ajungem la reper reglam din nou busola prin suprapunerea celor doua puncte de Nord, partea rosie al acului magnetic si sageata de orientare de pe cadran, verificam unghiul care trebuie sa fie desigur 198° luam alt reper si asa mai departe pana la Sibiu.

sursa: dianthus2rt.wordpress.com